Informació general

2013-01-22 00:05

La Vall de Gallinera és un municipi compost per vuit xicotets nuclis urbans que es denominen: Benirrama, Benialí, Benissivà, Benitaia, la Carroja, Alpatró, Llombai i Benissili. Es troba situada a la part més septentrional de la província d'Alacant, a l'interior de la comarca de la Marina Alta, i limita amb la província de València. L'extensió del seu terme municipal és de 53.06 km2 configurant una vall que per la seua peculiar orografia entre muntanyes és simètric i exacte on destaquen unes panoràmiques veritablement espectaculars, a més es troba a només vint minuts de la platja. L'entorn és predominantment rural apreciant l'harmonia entre la muntanya i els camps de cirerers, oliveres, ametllers, garrofers i tarongers. Durant les diferents estacions de l'any es poden observar els abancalaments, sostinguts per quilòmetres i quilòmetres de murs de pedra en sec conformant una de les obres etnològiques més destacades del medi rural. La població total del municipi és d'aproximadament set-cents habitants i l'Ajuntament es troba situat al nucli de Benialí.
 
Tradicionalment la base econòmica de la vall ha estat l'agricultura, principalment pel cultiu de la cirera - producte amb Indicació Geogràfica Protegida -, i el de l'oliva, de la qual s'extreu un oli de gran qualitat, tot i que actualment té cada vegada major presència al sector serveis causa de l'auge del turisme rural que ha motivat la implantació de nombroses cases rurals, restaurants i altres comerços relacionats amb l'elaboració de productes tradicionals.
 
La Vall de Gallinera és un territori que ofereix uns recursos naturals i pasagísticos que la converteixen en un lloc d'una bellesa captivadora. D'entre els atractius del lloc cal destacar, les nombroses fonts d'aigua natural que hi ha repartides al llarg de tota la vall, algunes d'elles convertides en safareigs tradicionals dotats d'un alt valor etnològic i també els vuit nuclis urbans, l'encant de els quals ens convida a recórrer els seus estrets carrers on a més podrem observar de primera mà l'autenticitat de la seva gent.
 
A més la vall està dotat d'un extens patrimoni històric i cultural destacant els abrics d'art rupestre declarats Patrimoni de la Humanitat i els dos castells que antigament custodiaven les entrades a la vall, el castell de Gallinera també anomenat de Benirrama i el de Alcalà també anomenat de Benissili, l'origen es remunta al s. XI i en el XIII van ser el lloc de residència d'Al-Azraq, cèlebre príncep musulmà considerat l'estendard de la resistència contra els cristians del Rei Jaume I..